Bedrijfsnaam
De Echte Bakker

Brood, daar zit wat in!

Brood, daar zit wat in!

Het is niet verwonderlijk dat brood in ons leven zo'n belangrijke rol speelt. Brood is niet alleen erg lekker, gemakkelijk en variabel. Het past op ieder moment van de dag. Brood behoort tot de basisvoedingsmiddelen. Naast pasta, aardappelen, rijst en peulvruchten vormt brood vak 2 van de schijf van vijf.

Ontbijt=broodnodig:
Het is goed om bewust te zijn, dat brood niet zomaar de eerste maaltijd van de dag is. Brood bevat alle voedingsstoffen, lees brandstoffen, om jou lichaam op gang te krijgen. Na een goede nachtrust heb je energie nodig om je te concentreren en presteren op werk, school, sport etc. Brood bevat alle voedingsstoffen voor een verantwoorde levensstijl.


Brood en Beleg
Met brood kun je eindeloos variëren. Wanneer je nu van zoet houdt of juist gaat voor de hartige snack. Met brood als basis, maak je de lekkerste creaties. En dat maar liefst met 6 eetmomenten op een dag. Kijk op brood.net  voor variatierecepten op maat.

Brood en Voedingswaarde

Brood bevat vele waardevolle voedingsstoffen. Zo is brood de leverancier van koolhydraten, voedingsvezels, eiwitten, B-vitamines en mineralen. Voedingsstoffen zijn grofweg te verdelen in:

 • Macrovoedingsstoffen (eitwitten, vetten en Koolhydraten)
 • Microvoedingsstoffen (vitamines en minaralen)

 Het belangrijkste ingrediënt dat bijdraagt in de voedingswaarde is bloem en/of meel. Brood is grof weg te verdelen in Wit, Tarwe, Volkoren en meergranen. Witbrood is gemaak van 100% bloem. Hierbij is alleen het buitenste van de tarwekorrel gebruikt.Tarwebrood bestaat uit 60% meel en 40% bloem. Volkorenbrood bestaat uit 100% meel en mag dan ook pas de naam volkoren dragen, als dit ook 100% zo is. Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevinden zich in de buitenste laag van de korrel. Het binnenste deel bevat voornamelijk koolhydraten en eiwitten. Het voedingsvezelgehalte in volkorenbrood is daarom ook hoger dan in witbrood. Meergranenbrood is vaak uit 50 % meel en 50% meergranenmix. Iedere bakker heeft daarin zijn eigen recept.

"Brood daar zit wat in.".

Hoe zit het dan met brood en dieet? Sommigen volgen een dieet omdat ze diabetes hebben, een te hoog cholesterolgehalte hebben of een gezondere levensstijl willen. Er zijn ook mensen die overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. In de meeste dieëten past brood perfect, al moet het soms een aangepast brood zijn. Kijk voor meer informatie bij "Brood en overgevoeligheid".

Brood en Allergie├źn

Voedselallergie komt steeds meer voor. Er wordt dan heftig gereageerd op het eiwitonderdeel van het betreffende voedingsmiddel. Het afweersysteem herkent het eitwit niet en gaat er antistoffen tegen maken. Voorbeelden van voedselallergieën zijn; notenallergie, coeliakie, soja-allergie en melk(eiwit)allergie.

Wat zijn allergenen dan precies? Allergenen zijn voedselbestanddelen waar men allergisch op kan reageren. In principe kan vrijwel elk bestanddeel een allergeen zijn. Voorbeeld van allergenen zijn; gluten bevattende granen, melk, ei, vis, pinda, noten, soja, schaaldieren, selderij, mosterd, sulfiet, sesamzaad, weekdieren en lupine.

Coeliaki:
Bij coeliakie reageert men op alle eiwitgluten negatief. Eiwit, lees gluten, is nodig om een brood te kunnen bakken. Dit zorgt voor de rekbaarheid in het deeg, en daardoor het volume. Bij een glutenintolerantie kan men helemaal geen gluten verdragen. Hiervoor wordt speciaal glutenvrij brood verkocht. Dit wordt gedaan met Teff. Teff is een oergraan en wordt in een glutenvrije omgeving tot een glutenvrije meelmix gemalen en gemengd.

Tarwe:
Bij een tarweallergie reageert men alleen op de tarwegluten, de gluten uit een andere broodsoort kan men vaak wel verdragen. In bijna alle broodsoorten zit tarwe verwerkt. Behalve in Speltbrood. Dit is een graanvervanger wat steeds meer op de markt komt. Spelt heeft een hoge wateroplosbaarheid, zodat de voedingsstoffen gemakkelijk worden geabsorbeerd door het lichaam. Omdat het bloemlichaam van spelt niet alleen maar gluten bevat, en de gluten die het bevat van een andere samenstelling zijn dan die in tarwe, is spelt en producten gemaakt van spelt-bloem of spelt-meel, veel makkelijker te verteren.

Lactose:
Lactose is een melksuiker en komt dan ook in alle van melk afgeleide producten voor. In de meeste broodsoorten wordt ook melksuiker verwerkt, behalve  speltbrood, dat is lactosevrij. Heeft u een voedselallergie en wilt u weten, welk brood u wel mag eten, vraag het gerust aan onze medewerkers.

Brood en Slanke lijn

Gezonde voeding wordt weer belangrijk. Brood speelt hierin een belangrijke rol, want brood zit vol voedingsvezels. Deze dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Daarnaast zorgt het eten van vezelrijke producten sneller voor een verzadigd gevoel, wat weer goed is voor de lijn. Kortom: het is belangrijk dat men genoeg vezels eet. De meeste vezels halen we uit brood, maar u kunt ook de aandacht leggen op gezonde tussendoortjes als crackers en roggebrood. 

Broodwisseldieet
Om af te vallen kunt u kiezen voor een dieet. Er zijn diëten waarbij je soms helemaal geen brood mag eten. Jammer, wat is nu lekkerder dan brood van De Echte Bakker. Een goed alternatief is het broodwisseldieet. Geen nieuw dieet, maar wel een dieet dat zijn succes al ruimschoots heeft bewezen.

Wat is het broodwisseldieet?

In 1984 werd door dr. C.M. de Vos (arts) het broodwisseldieet geïntroduceerd. Bij dit dieet wordt de ene dag uitsluitend volkorenbrood gegeten. Daarbij mogen alleen caloriearme dranken zoals koffie en thee (zonder melk en suiker), bouillon en mineraalwater worden gedronken. De andere dag mag normaal worden gegeten. Vandaar de naam ‘wisseldieet’. Op de ‘alles-eet-dag’ moet je wel gevarieerd eten om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat betekent dat alle basisvoedingsmiddelen als groente, fruit, brood, melk, kaas, vlees, vis of ei en aardappelen, rijst of pasta in het menu worden opgenomen. Natuurlijk moet er wel worden gelet op vette, calorierijke producten en tussendoortjes.

Je kunt met dit dieet geleidelijk gewicht verliezen en tegelijkertijd (op de "alles-eet-dagen") een gezond en gevarieerd eetpatroon aanleren. Als je het gewenste gewicht bereikt hebt kun je dit gezonde voedingspatroon voort zetten en het bereikte gewicht behouden.

Als je het lastig vindt een gezond voedingspatroon aan te leren kun je advies en begeleiding vragen van een diëtist. In veel gevallen wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. Kijk op http://www.nvdietist.nl voor een diëtist bij jou in de buurt. De site www.brood.net is ook interessant om eens te bezoeken.

Wist u dat wij ook koolhydratenarm brood in ons assortiment hebben? Dit brood past prima in een dieet om af te slanken!

Speltbrood

Spelt is een graansoort, net als tarwe en rijst. Het wordt ook wel het ‘oergraan’ genoemd. 9000 jaar geleden werd dit al verbouwd in Mesopotamie. Het onderscheidt zich van andere granen, doordat het kaf niet met de korrel overgroeid is. Bij tarwe en rijst is dat wel het geval en moet het kaf eraf geraspt worden. Bij spelt is deze buitenste schil extra hard en moet deze eraf gepeld worden. De zachte kern, die al die tijd goed heeft kunnen groeien, zit boordevol voedingstoffen en is daarmee de gezondste onder de granen.

Spelt is een zeer eiwitrijke graansoort (10 tot 25% meer tov andere granen). Verder bevat het veel complexe B-vitamine, evenals vitamine E en de mineralen ijzer, magnesium en fosfor. Plus een groot aantal hoogwaardige onverzadigde vetzuren. Supergezond!

De reden dat het nu aan populariteit wint is vanwege het feit dat het zeer geschikt is om biologisch te verbouwen. Spelt heeft minder bemesting nodig en is resistenter tegen ziekten dan andere granen. Ook is het zeer goed voor mensen met een tarweallergie. (Wel zitten er veel gluten in, hoewel spelt-gluten weer anders zijn dan tarwe-gluten. Spelt kan dus voor diegenen met een glutenallergie een alternatieve keuze zijn, maar niet altijd).

 

 

Desembrood

Desembrood, nu ook bij Echte Bakker Koehorst!

Desem is al zo oud als de mensheid bakt. Het werd in Egypte ontdekt, ver voor de geboorte van Christus. Gist, om het brood te laten rijzen, kende men nog niet. Een slaaf durfde niet het deeg van een paar dagen oud, dat per ongeluk was overgebleven, weg te gooien. Hij was bang voor straf. Hij verwerkte dit door het nieuwe deeg. In plaats van straf kreeg hij complimenten. Het brood was heerlijk luchtig en lekkerder dan ooit.
Voor het laten rijzen van brood wordt sinds de Tweede Wereldoorlog in de meeste gevallen gist gebruikt. Maar desem staat op dit moment weer volop in de belangstelling. Ook uw Echte Bakker Koehorst heeft nu heerlijke desembroden in zijn assortiment.
Desem is een natuurlijk rijsmiddel dat in plaats van gist kan worden gebruikt. Desembrood heeft veel voordelen ten opzichte van gistbrood.

Voordelen desem in vergelijking met gist:

 • uitermate geschikt voor mensen met een gistallergie
 • bijzonder geschikt voor mensen die geen melkderivaten mogen hebben
 • vrij van kippen- en koemelkeiwit, lactose, kleurstoffen en gist
 • fris van smaak (absoluut niet zuur) en blijft heel lang mals.
 • brood is 6-8 dagen houdbaar
 • rijk aan calcium en ijzer
 • geen conserveringsmiddelen nodig
 • beter voor de spijsvertering
 • heerlijk krokante korst
 • fijn van smaak (niet zuur!)
 • kruimelt niet tijdens het snijden

Natuurlijk proces van rijzen
Het laten rijzen van brood door middel van desem is een natuurlijk proces. Dit in tegenstelling tot het laten rijzen van brood met behulp van gist, wat gefabriceerd is. Veel mensen verkiezen desem juist vanwege dit natuurlijk proces boven gist.

Voedingswaarde desembrood
Een gemiddeld desembrood bevat per 100 gram ongeveer 206 calorieën. Het bestaat voor 6 gram uit eiwit, 35 gram koolhydraten en slechts 2 gram vet. Per 100 gram zuurdesembrood krijgt u bijna 8 gram vezels binnen.

Brood en Weetjes

Wist u dat...

 • Brood voor alle eetmomenten is
 • Brood zich heel makkelijk laat invriezen, zodat je het thuis nog 2 weken kunt bewaren
 • Het niet verstandig is brood in de koelkast te bewaren.
 • Brood na ontdooien, niet opnieuw ingevroren kan worden
 • Brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten, om uitdroging te voorkomen
 • Oud brood, prima gebruikt kan worden bij de soep. Even oppiepen in een oven van 180 graden daarna besprenkelen met wat olijfolie en oregano. Super lekker
 • Brood slechts 3% suiker bevat.
 • Brood geen conserveringsmiddelen bevat, omdat dit warenwettelijk niet is toegestaan.
 • Brood de belangrijkste leverancier van de nodige voedingsstoffen is
 • Brood rijk is aan vezels, helpt de kans op hart en vaatziekten te verlagen en zorgt voor een goede spijsvertering
 • Brood bijdraagt aan een gezonde levensstijl

Brood, een goed verhaal

Geen adresgegevens beschikbaar

maandag Gesloten
dinsdag Gesloten
woensdag Gesloten
donderdag Gesloten
vrijdag Gesloten
zaterdag Gesloten
zondag Gesloten

Geen adresgegevens beschikbaar

maandag Gesloten
dinsdag Gesloten
woensdag Gesloten
donderdag Gesloten
vrijdag Gesloten
zaterdag Gesloten
zondag Gesloten